GoPro Hero 3 Black Edition : Kamera Serba Boleh

Bagi penggemar fotografi dan videografi, pasti anda tidak asing lagi dengan barisan produk GoPro Hero. Bagi mereka yang tidak biasa dengan dunia fotografi, GoPro boleh diumpamakan sebagai iPad dalam dunia tablet. Ia satu kamera aksi (Action Cam) premium. Produk terbaru dari mereka ialah Go Pro Hero 3.

Terdapat beberapa model GoPro Hero 3 iaitu GoPro Hero 3 Black Edition, GoPro Hero 3 Silver Edition dan GoPro Hero 3 White Edition. Artikel ini memfocuskan kepada GoPro Hero 3 Black Edition.

Perbandingan GoPro Hero 3 Black Edition

Hero 3 White Edition  Hero 3 Silver Edition Hero 3 Black Edition 
IMAGE QUALITY
Optics Ultra-sharp ƒ/2.8 – 6 element lens, Ultra wide angle with reduced distortion Ultra-sharp ƒ/2.8 – 6 element aspherical lens, Ultra wide angle with reduced distortion Ultra-sharp ƒ/2.8 – 6 element aspherical glass lens, Ultra wide angle with reduced distortion
Lens Sharp Sharp 2x Sharper
Low Light Consumer Grade Prosumer Grade Professional Grade
PHOTO FEATURES + FOV
Megapixels 5 MP 11 MP 12 MP
Modes Single3 photos in 1 secTimeLapse every 0.5, 1, 2, 10, 30, 60 Single10 photos in 1 secTimeLapse every 0.5, 1, 2, 10, 30, 60 Single30 photos in 1 secTimeLapse every 0.5, 1, 2, 10, 30, 60
VIDEO FEATURES + FOV
4K Cinema (17:9) 4K (16:9) N/A N/A 12, 12.5, 15 fpsUltra Wide FOVProtune Mode
2.7K Cinema (17:9) 2.7K (16:9) N/A N/A 30, 25, 24 fpsUltra Wide FOVProtune Mode
1440p (4:3) N/A N/A 48, 30, 25, 24 fpsUltra Wide FOVProtune Mode
1080p (16:9) 30, 25 fpsMedium FOV 30, 25, 24 fpsUltra Wide, Medium, Narrow FOVProtune Mode 60, 50, 48, 30, 25, 24 fpsUltra Wide, Medium, Narrow FOVProtune Mode
960p (4:3) 30, 25 fpsUltra Wide FOV 48, 30, 25 fpsUltra Wide FOVProtune Mode 100, 48 fpsUltra Wide FOVProtune Mode
720 (16:9) 60, 50, 30, 25 fpsUltra Wide FOV 60, 50, 30, 25 fpsUltra Wide FOVProtune Mode 120, 100, 60 , 50,Ultra Wide, Medium (only with 60 and 50 fps), Narrow FOVProtune Mode
 
WVGA (16:9) 60 fpsUltra Wide FOV 120 fpsUltra Wide FOV 240 fpsUltra Wide
PHOTO SPECS
Megapixels + FOV 5 MP 11MP (Wide), 8MP (Medium), 5MP (Wide + Medium) 12MP (Wide), 7MP (Wide + Medium), 5MP (Medium)
Time-lapse (Intervals) 0.5, 1, 2, 5, 10, 30, 60 seconds 0.5, 1, 2, 5, 10, 30, 60 seconds 0.5, 1, 2, 5, 10, 30, 60 seconds
Burst (Photos/sec) 3/1 3/1, 5/1, 10/1, 10/2 3/1, 5/1, 10/1, 10/2, 30/1, 30/2, 30/3
Continuous N/A N/A Yes, 3/1, 5/1, 10/1
ADVANCED FEATURES
Wi-Fi Built-in Yes Yes Yes
Protune Mode Not compatible Yes Yes
Simultaneous Video + Photo N/A N/A Photo every: 5, 10, 30, 60 seconds; Manual
White Balance Not compatible Auto, 3000K, 5500K, 6500K, Cam Raw (with Protune) Auto, 3000K, 5500K, 6500K, Cam Raw (with Protune)
Looping Record (Video) Yes Yes Yes
High Video Bitrate Capture (H.264) *mode dependent, highest Bitrates supported in Protune Up to 15/Mbs Up to 35/Mbs Up to 45/Mbs
AUDIO SPECS
Mono, AAC compression w/ AGC Yes Yes Yes
USABILITY
User Interface Simple language-based interface Simple language-based interface Simple language-based interface
LED Lights 4 Recording – Red / Wireless LED – Blue 4 Recording – Red / Wireless LED – Blue 4 Recording – Red / Wireless LED – Blue
Inputs Micro-HDMI Port, Composite A/V Adapter, USB, Micro SD, HERO Port, 3.5mm Stereo Mic Adapter Micro-HDMI Port, Composite A/V Adapter, USB, Micro SD, HERO Port, 3.5mm Stereo Mic Adapter Micro-HDMI Port, Composite A/V Adapter, USB, Micro SD, HERO Port, 3.5mm Stereo Mic Adapter
Battery 1050mAh rechargeable lithium-ion 1050mAh rechargeable lithium-ion 1050mAh rechargeable lithium-ion
Storage (Memory) MicroSD Class 4 or higher recommended; Up to 64GB capacity supported (Class 10 required for time- lapse photos @ 0.5 sec intervals in Protune mode) MicroSD Class 4 or higher recommended; Up to 64GB capacity supported (Class 10 required for time- lapse photos @ 0.5 sec intervals in Protune mode) MicroSD Class 10 or higher required; Up to 64GB capacity supported
Average Record Time Recording times will vary based on resolution and frame rate settings Recording times will vary based on resolution and frame rate settings Recording times will vary based on resolution and frame rate settings
Simultaneous Record + Charge Yes Yes Yes
Operating System Mac OS®X 10.5 and later Microsoft Windows® Vista, 7 and later Mac OS®X 10.5 and later Microsoft Windows® Vista, 7 and later Mac OS®X 10.5 and later Microsoft Windows® Vista, 7 and later
COMPATIBILITY
Mounts + Accessories Compatible with all GoPro mounts and accessories. Compatible with all GoPro mounts and accessories. Compatible with all GoPro mounts and accessories.
INCLUDED IN THE BOX
Mounts + Accessories
  • HERO3: White Edition Camera
  • 197’ / 60m Waterproof Housing
  • Assorted Mounting Hardware
  • Rechargeable Li-ion Battery
  • 1 Quick Release Buckle
  • 1 Curved + 1 Flat Adhesive Mount
  • HERO3: Silver Edition Camera
  • 197’ / 60m Waterproof Housing
  • Assorted Mounting Hardware
  • Rechargeable Li-ion Battery
  • 1 Quick Release Buckle
  • 1 J-Hook Buckle
  • 1 Curved + 1 Flat Adhesive Mount
  • 3-Way Pivot Arm
  • HERO3: Black Edition Camera
  • 197’ / 60m Waterproof Housing
  • Wi-Fi Remote
  • Assorted Mounting Hardware
  • Rechargeable Li-ion Battery
  • 1 Quick Release Buckle
  • 1 J-Hook Buckle
  • 1 Curved + 1 Flat Adhesive Mount
  • 3-Way Pivot Arm
  • HERO3: Black Edition / Surf contains 1 Surfboard Mount and Tether; 1 Curved + 1 Flat Adhesive Mount not included

GoPro Hero 3 : Black Edition merupakan edisi berspesifikasi paling tinggi dalam barisan produk GoPro Hero 3. Ia 30% lebih kecil dan 25% lebih ringan dan 2 kali lebih berkuasa berbanding GoPro Hero 2  Antara ciri-ciri yang menarik tentangnya yang anda perlu tahu ialah:

Kualiti Video

GoPro Hero 3 Black Edition boleh merakam video dalam kualiti sehingga 2.7K dan 4K, di mana sehingga kini setting ini hanya digunakan oleh para pembikin filem professional. Ia juga boleh merakam video professional 4K Cinema pada kadar 15 fps , 2.7K cinema pada kadar 30 fps , 1440p pada kadar 48 fps , 1080p pada kadar 60 fps , 960p pada kadar 100 fps , 720p pada dan kadar 120 fps, bermakna anda boleh merakam video dalam gerak perlahan dengan kualiti yang tinggi.

Alat Kawalan Jauh

GoPro Hero 3 Black Edition dilengkapi alat kawalan jauh WiFi yang membolehkan anda mengawal kamera dari jarak sehingga 600 kaki. Ia boleh mengawal sehingga 50 kamera sekali gus.

Sambungan WiFi

Sambungan WiFi ini juga membolehkan kamera disambungkan kepada peranti iOS menggunakan app percuma. Dengan app ini anda boleh mengawal dan melihat secara langsung rakaman yang sedan dibuat oleh kamera tersebut.

GoPro Hero 3 Black Edition kini boleh didapati di Malaysia dengan harga RM1499.

Tags: , , , , ,

Pengarang: iMyn

 

Sebagai co-founder TechKini, iMyn menggemari gajet, peranti dan teknologi terkini serta meminati bidang kewartawanan dan melancong ke serata dunia. Memiliki latarbelakang pendidikan IT dari universiti terkemuka tempatan, beliau memiliki pengetahuan yang luas dalam menilai baik buruk sesebuah produk. Falsafah hidup beliau adalah, "beli jika benar-benar memerlukannya, jangan ikuti trend semasa membuta tuli".

 

Terkini Mengenai Kamera

 

4 Comments

 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Social Widget

 
 
 

Popular Minggu Ini

 
 
 
 

Ruangan Diskusi

  • iMyn: Tu ar... Apple memang terkenal dengan strategi memerangkap p…
  • Wira Merah: Salah satu strategi apple untuk menambahkan pengguna MacBook…
  • iMyn: Depends juga lah, setakat ni, kebanyakan tempat saya gi ada …
  • Izatul Fitriah: kalau di kawasan kampung,YES ni dapat liputan atau tidak? …
  • iMyn: Actually admin pun pakai Apple, cuma kadang-kadang tension g…
  • Afif Zafri: statement last tu mmg buat apple fan boy butthurt hahaha. bt…
  • ismahasmi: amboi laju sangat. yang kita ni baru survey2 nak tengok jam …
 
 

Ruangan Perkenalan